Βραστά, στον ατμό, σαλάτα, σούπα, πουρέ, μαγειρεμένα σε κλειστή κατσαρόλα, ανάμικτα, τηγανιτά, ή και ψητά. Τα όσπρια μπορούν να σερβιριστούν με δεκάδες τρόπους και ταιριάζουν απόλυτα με το κρασί.
Εμείς σας προτείνουμε:
Όσπρια σούπα: απολαύστε μια παχύρρευστη, βελούδινη και αρωματική φασολάδα, φακή ή ρεβιθάδα μ’ ένα ποτήρι φρέσκου Ξινόμαυρου, Λημνιού ή Λημνιώνας.
Γίγαντες σαλάτα με ντομάτα: για να πετύχετε έναν τέλειο γάμο γήινων γεύσεων στο τραπέζι σας, θα σερβίρετε ένα κόκκινο κρασί με ζωντάνια, ένα Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο, Βλάχικο ή φρέσκο Cabernet Sauvignon.
Φασολάκια μαυρομάτικα: με την παρέα κόκκινων κρασιών από Αγιωργίτικο, Λημνιό, Μαύρο Καλαβρυτινό.
Φακές πουρέ: η βελούδινη αίσθηση των οσπρίων θα οδηγήσει τη γευστική σας απαίτηση σ' ένα ροζέ ή μαλακό ερυθρό από Αγιωργίτικο, Merlot.
Ρεβίθια σιφνέικα: συνοδέψτε τα με φρέσκα κόκκινα κρασιά από Λημνιό, Merlot, Λιάτικο και θα βγείτε κερδισμένοι.
Ρεβιφοκεφτέδες: σερβίρετε ένα λευκό Ασύρτικο ή Ρομπόλα.