Ποιες διαδικασίες/τεχνικές επηρεάζουν τον χαρακτήρα του μελλοντικού κρασιού;
11/09/2023
Το αποτέλεσμα των αμπελουργικών εργασιών κάθε χρονιάς είναι η ωρίμανση του σταφυλιού. Αυτή μεταφράζεται σε:
• αύξηση του βάρους των ραγών
• αύξηση της συγκέντρωσης των σακχάρων
• μείωση της οξύτητας
• αύξηση της συγκέντρωσης των ανθοκυανών και τανινών
• εξέλιξη των αρωμάτων
Αυτή η περίοδος τελειώνει με τον τρύγο και από την έκβασή της εξαρτάται η ποιότητα του σταφυλιού και κατά προέκταση του κρασιού. Ο χαρακτήρας του κρασιού που θα προκύψει εξαρτάται από τη μέθοδο οινοποίησης που θα επιλέξει ο οινοποιός.
Έτσι οι διαδικασίες/τεχνικές της λευκής οινοποίησης που επηρεάζουν τον χαρακτήρα του μελλοντικού κρασιού είναι:
• ο βαθμός τεχνολογικής ωρίμανσης του σταφυλιού
• η απολάσπωση
• η πίεση που θα εφαρμοστεί
• η θερμοκρασία κατά την αλκοολική ζύμωση
• η ωρίμανση του κρασιού
Αντίστοιχα, για τα ερυθρά κρασιά οι παράγοντες είναι:
• η έκθλιψη
• ο εκραγισμός
• η εκχύλιση
• η ωρίμανση και η παλαίωση του κρασιού
A
A