Το Amarone είναι ένα ονομαστό και εξαιρετικό κρασί του Veneto.
Παράγεται από τα ίδια σταφύλια με τα απλά κρασιά Valpolicella, δηλαδή τις ποικιλίες Corvina, Rondinella και Mollinara. Ενώ όμως για την παραγωγή των Valpolicella, τα σταφύλια τρυγιούνται κανονικά, όταν είναι τεχνολογικά έτοιμα, για το Amarone παραμένουν στο αμπέλι για να συμπυκνωθούν και να αποκτήσουν περισσότερα σάκχαρα. Στη συνέχεια, κόβονται ολόκληρα τα τσαμπιά και αποθηκεύονται για επιπλέον αφύγρανση, σε ειδικά τελάρα για τρεις ή τέσσερεις μήνες, αυτό εξαρτάται από τον κάθε παραγωγό. Με αυτόν τον τρόπο τα σταφύλια σταφιδιάζουν, αφού χάνουν το 1/3 των υγρών τους κι έτσι παράγεται ένα κρασί με αλκοολικό βαθμό 15-16%, που παλαιώνει για περίπου 5 χρόνια πριν κυκλοφορήσει στην αγορά.
Η διαδικασία παραγωγής του Amarone είναι ιδιαιτέρως επίπονη και κοστοβόρα, ενώ η επιτυχία του αποτελέσματος δεν είναι πάντα δεδομένη. Γι' αυτό και συγκαταλέγεται στα δύσκολα κρασιά, που απαιτούν υψηλή τεχνική, αλλά και συνδυασμό καιρικών συνθηκών, ικανό να επιφέρει την απαιτούμενη συμπύκνωση.