ENG

San Pellegrino και Acqua Panna = Λεπτές γευστικές αρμονίες στο τραπέζι

A A

Πρωτοακούσαμε για τους water sommelier ακριβώς πριν από 20 χρόνια. Οι New York Times, τον Νοέμβριο του 2013, είχαν αναφερθεί στον Σουηδό Filip Wretman που σέρβιρε -με γνώση και άποψη- το εμφιαλωμένο νερό στους πελάτες του Ritz-Carlton Hotel στο Battery Park της Νέας Υόρκης.

Και τι πρότεινε;
Το San Pellegrino, ένα αφρίζον νερό με υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα στοιχεία, για τα κοκτέιλ και τη γαλλική κουζίνα. Χωρίς πάγο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή ελαφρώς δροσερό. Και για συνοδεία του υπόλοιπου γεύματος, ένα κάπως πιο φίνο νερό, το Acqua Panna, ούτως ώστε να μην ανταγωνίζεται το έδεσμα ή το κρασί.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το San Pellegrino και το Acqua Panna είναι οι ιδανικοί σύντροφοι για μια εξαιρετική κουζίνα. Ας προχωρήσουμε, ωστόσο, ένα βήμα παραπέρα στην τέχνη της γευστικής αρμονίας. Θα αναζητήσουμε τη σωστή αντιστοίχιση κάθε πιάτου με το ιδανικό νερό και το αντίστοιχο κρασί.

Και θα ξεκινήσουμε μαθαίνοντας τα χαρακτηριστικά των δύο φυσικών μεταλλικών νερών.

Το S.Pellegrino, ως ελαφρώς ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό, είναι φρέσκο, μέτριας οξύτητας, εύγεστο με ικανοποιητική επίγευση. Χάρη στις μικροσκοπικές φυσαλίδες που γαργαλάνε ευχάριστα τον ουρανίσκο, προσδίδει έναν ιδανικό χαρακτήρα στο γεύμα, με κρυστάλλινη και ισορροπημένη γεύση.

Από την άλλη πλευρά, το Acqua Panna είναι ολιγομεταλλικό φυσικό μεταλλικό νερό με βελούδινη, απαλή, ντελικάτη γεύση

ΚΡΑΣΙ + H2O

Αφρώδη κρασιά + Acqua Panna

Φρέσκα και φρουτώδη λευκά κρασιά + Acqua Panna
Λευκά κρασιά παλαιωμένα σε βαρέλι + Acqua Panna
Λευκά κρασιά με σώμα και ισχυρή δομή + San Pellegrino

Ελαφριά ροζέ κρασιά + Acqua Panna
Υψηλόβαθμα και πλούσια ροζέ κρασιά + San Pellegrino

Νεαρά ερυθρά κρασιά + San Pellegrino
Ερυθρά κρασιά με μέτριο σώμα + San Pellegrino
Πλούσια, ώριμα ερυθρά κρασιά + San Pellegrino
Μεγάλα ερυθρά κρασιά + Acqua Panna

Γλυκά κρασιά + Acqua Panna, San Pellegrino

ΦΑΓΗΤΟ + ΚΡΑΣΙ + H2O


Η θεμελιώδης αρχή για την επίτευξη και τη βελτιστοποίηση της απόλαυσης στον συνδυασμό φαγητού, κρασιού και νερού είναι ότι αυτά τα τρία στοιχεία βρίσκονται σε ισορροπία και αλληλοσυμπληρώνονται. Ούτε το άρωμα αλλά ούτε η γεύση ενός από αυτά δεν υπερισχύει των άλλων.

Ακολουθώντας αυτή την αρχή, μπορούμε να πούμε ότι για τα φαγητά και τα κρασιά που δεν είναι πολύ έντονα, το συνοδευτικό νερό πρέπει να είναι ήρεμο, με χαμηλά περιεκτικότητα αλάτων. Ένα νερό μαλακό και απαλό με διακριτικά αρώματα, όπως το Acqua Panna.

Από την άλλη, το νερό που ταιριάζει καλύτερα με καλά δομημένα, πολύπλοκα με επίμονα αρώματα και γεύσεις φαγητά και κρασιά είναι ελαφρώς όξινο, ευχάριστα αναζωογονητικό με μεσαίου μεγέθους φυσαλίδες, όπως το San Pellegrino.

Στο τέλος του γεύματος, αν επιθυμείτε να ξεπλύνετε το στόμα σας με τρόπο που να παρατείνει τις απαλές, λεπτές αισθήσεις που αφήνουν στον ουρανίσκο τα πιάτα που απολαύσατε, πιείτε Acqua Panna.

Εάν, αντίθετα, επιθυμείτε να απομακρύνετε τις οργανοληπτικές αισθήσεις, επιλέξτε το S.Pellegrino.

Αυτοί είναι ορισμένοι πολύ γενικοί κανόνες.
Επενδύστε στην απόλαυση και χρησιμοποιήστε τους στο επόμενο γεύμα ή πάρτι σας.