ENG

Heard it through the grapevine

A A

Σας έχουμε ειδήσεις και τάσεις από τον κόσμο του κρασιού και της γαστρονομίας.

Με ή χωρίς καψύλιο;
Στη Γαλλία αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των κρασιών που κυκλοφορούν χωρίς καψύλιο στη φιάλη. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο κλάδος των καψυλιο-παραγωγών πέρασε στην αντεπίθεση ανακοινώνοντας «επιστημονική μελέτη που αποδεικνύει τον προστατευτικό ρόλο των καψυλίων στις φιάλες κρασιού, ήσυχων και αφρωδών, καθώς αποτελούν μια αποτελεσματική ασπίδα υγιεινής κατά της μετάδοσης βακτηρίων και μούχλας». Το ερώτημα είναι αν είναι ικανή να πείσει...

Γνωρίζετε πόσες φιάλες κρασιού παράγονται κάθε χρόνο παγκοσμίως;
Περίπου 35 δισεκατομμύρια!
Και δεν θα εκπλαγείτε μαθαίνοντας ότι ο παράγοντας -από ολόκληρη την παραγωγική διαδικασία του κρασιού- με το μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον δεν έχει καμία σχέση με το ίδιο το κρασί;
Μάλιστα! Γιατί είναι η παραγωγή της γυάλινης φιάλης, η οποία, όντας ιδιαίτερα ενεργοβόρα, συμβάλλει σε ποσοστό άνω του 30% στο ανθρακικό αποτύπωμα του κρασιού. Όταν προστεθεί και η μεταφορά στις αγορές προορισμού, το ποσοστό ξεπερνά το 50%.

#enprimeur τιμές @Bordeaux

To enprimeur σύστημα πώλησης των κρασιών του Bordeaux, δηλαδή η πώληση των κρασιών πριν από την εμφιάλωσή τους μετρά ήδη 60 χρόνια. Και η φετινή καμπάνια για τη σοδειά του 2023 -για την οποία όπως έχουμε ήδη αναφέρει αντιμετώπισε θέματα με το ωίδιο, τη ζέστη και τις άκαιρες βροχοπτώσεις- χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακές μειώσεις τιμών 20% έως και 40%, τουλάχιστον για τα μεγαλύτερα ονόματα της αριστερής όχθης, όπως το Château Lafite – Rothschild και το Château Mouton Rothschild. Η δεξιά όχθη εμφανίζεται συνολικά λιγότερο γενναιόδωρη στις μειώσεις τιμών.