ENG

Amalia Vintage 2015, Κτήμα Τσέλεπου

A A

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: AMALIA VINTAGE
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ: ΚΤΗΜΑ ΤΣΕΛΕΠΟΥ
Εσοδεία:2015
Κατηγορία: Π.Ο.Π. Μαντίνεια
Αμπελώνας: Περπατιάρα, Τεγέα Αρκαδίας
Ποικιλιακή σύνθεση: 100% Μοσχοφίλερο
Τύπος: λευκός, ξηρός, φυσικός αφρώδης
Ενδεικτική τιμή λιανικής: 18.60€

Το Κτήμα Τσέλεπου δημιουργήθηκε το 1989, όταν ο εκ Dijon ορμώμενος οινολόγος Γιάννης Τσέλεπος και η γυναίκα του Αμαλία, επέλεξαν τον αρκαδικό αμπελώνα για να φυτέψουν τα πρώτα κλήματά τους. Σήμερα το κτήμα τους, με κρασιά που αναδεικνύουν τις εξαιρετικές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, είναι ανάμεσα στους σημαντικότερους παραγωγούς και εξαγωγείς ελληνικού κρασιού. Φιλοσοφία τους: η ανάδειξη του δεσμού ελληνική ποικιλία/terroir για τις περιοχές Π.Ο.Π. στις οποίες δραστηριοποιούνται (Μαντίνεια, Νεμέα, Σαντορίνη) και διεθνής ποικιλία/cru για τα διαφορετικά αμπελοτόπια του ιδιόκτητου αμπελώνα (Κοκκινόμυλος, Μελισσόπετρα, Αυλοτόπι, Μαρμαριάς).

Τα αφρώδη τους είναι ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο -με 3 ετικέτες (Amalia Brut, Amalia Brut Vintage, Amalia rosé) και παραγωγή που πλέον φτάνει τις 150.000 φιάλες- έχει κερδηθεί!

Εμείς δοκιμάζουμε τη vintage εκδοχή της λευκής Amalia Brut, την Amalia Vintage σοδειάς 2015!

Ο Γιάννης Τσέλεπος χρησιμοποιεί τη Méthode traditionnelle, που σημαίνει ότι τα σταφύλια του Μοσχοφίλερου από τον αμπελώνα στην Περπατιάρα τρυγούνται πρώιμα, για να έχουν χαμηλό δυναμικό αλκοολικό τίτλο και υψηλή οξύτητα. Το κρασί βάσης που προκύπτει από την οινοποίησή τους εμφιαλώνεται μαζί με ένα μίγμα από ζάχαρη και ζύμες, liqueur de tirage το αποκαλούν οι Γάλλοι. Κι έτσι θα πραγματοποιηθεί μια δεύτερη ζύμωση μέσα στην ίδια τη φιάλη με την οποία το κρασί θα φτάσει στο τραπέζι μας, η οποία θα προσθέσει το CO2, άρα και τις φυσαλίδες. Το κρασί θα παραμείνει 24 μήνες στη φιάλη μαζί με τις φίνες οινολάσπες, αποκτώντας αρωματική και γευστική πολυπλοκότητα.  

Σπινθηροβόλα και φινετσάτη, η πρώτη αφρώδης Π.Ο.Π. Μαντίνεια vintage ξεχειλίζει αρώματα λουλουδιών, ζύμης και φρέσκων φουντουκιών. Τα κομψά αρώματα φρεσκοφουρνισμένου ψωμιού αγκαλιάζουν την όλο φρεσκάδα νότα του τριαντάφυλλου και του μοσχολέμονου. Σοφιστικέ και κριτσανιστή, με τραγανή οξύτητα, μαλακό κρεμώδη αφρισμό μεγάλης διάρκειας και χαρακτήρα, έχει ένα τελείωμα που θα διαρκέσει ολόκληρο το βράδυ.