ENG

Ξινόμαυρο 2019, Vegoritis Winery

A A

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: Ξινόμαυρο
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ: VEGORITIS WINERY
Εσοδεία: 2019
Κατηγορία: Π.Ο.Π. Αμύνταιο
Ποικιλιακή σύνθεση: Ξινόμαυρο 100%
Αμπελώνες: Άγιος Παντελεήμονας, Αμύνταιο
Ωρίμανση: 12μηνη σε δρύινα βαρέλια + 12μηνη στη φιάλη
Ενδεικτική τιμή λιανικής: 17.90€


Τον Χρήστο Μπόσκο τον γνωρίζω από την εποχή που δούλευε για τη ‘Βεγορίτις’, την οινοποιία που δημιούργησε ο Γιάννης Μπουτάρης στο Αμύνταιο. Από το 2005 η οινοποιία πέρασε στα δικά του χέρια, με την αμέριστη συμπαράσταση του προκατόχου της, κρατώντας μάλιστα το αρχικό της όνομα αλλά και χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις της στον Άγιο Παντελεήμονα.

Στα 20 χρόνια που μεσολάβησαν η οινοποιία μεγάλωσε, επενδύοντας σημαντικά στη δημιουργία αμπελώνων. Από τα 5 στρέμματα του οικογενειακού αμπελώνα πλέον διαθέτει 150 στρ. ιδιόκτητων αμπελώνων και επιπλέον καλλιεργεί 120 στρ. ενοικιαζόμενων. Και με τη συνεργασία της αεικίνητης οινολόγου Άρτεμης Τουλάκη έχει παρουσία στην οινική αγορά με μια μεγάλη γκάμα κρασιών από σχεδόν όλες τις ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες που καλλιεργούνται στη ζώνη. Ετικέτες λευκών, ροζέ και ερυθρών, ήρεμων και φυσικά αφρωδών.

Το κρασί όμως που με εντυπωσίασε και στην πρόσφατη επίσκεψη στο Vegoritis Winery είναι το Ξινόμαυρο 2019 Π.Ο.Π. Αμύνταιο. Κρασί που μας αποκαλύπτει το μεγαλείο του χαρισματικού terroir του Αμυνταίου, όταν εκτός από την εξαιρετική δουλεία του παραγωγού, συνάδουν και οι κλιματολογικές συνθήκες. Υπενθυμίζω ότι η, ομολογουμένως, εξαιρετική σοδειά του 2019, χαρακτηρίστηκε ως η σοδειά της 20ετίας για την περιοχή.

Τα σταφύλια προέρχονται από τον αμπελώνα δίπλα στο οινοποιείο. Σε κυπελλοειδές σχήμα και με αποδόσεις που δεν ξεπερνούν τα 500 κιλά το στρέμμα, ευνοείται από το ιδιαίτερο μικρόκλιμα που δημιουργεί η χαράδρα στα νώτα του, η οποία κατεβαίνει από το Καϊμάκτσαλαν.

Θα ξεκινήσω, λοιπόν, την περιγραφή από το πυκνό και σκούρο χρώμα που δημιουργεί… προσδοκίες. Οι οποίες και επιβεβαιώνονται από την εκρηκτική μύτη. Εκφραστική, με συμπύκνωση δαμάσκηνου και ώριμου βατόμουρου δίπλα σε νότες δέρματος, βανίλια και την τυπικότητα της αποξηραμένης ντομάτας. Και το στόμα υποστηρίζεται από άφθονο φρούτο, με την ισορροπία γλύκας, οξύτητας και ευγενικών τανινών να είναι άψογη.

Το κρασί έχει ωριμάζει 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια 225 και 500 λίτρων, και άλλους τόσους, μετά από την εμφιάλωσή του, στη φιάλη. Το επιπλέον δυναμικό παλαίωσης αγγίζει σίγουρα τη 10ετία.

Μαρία Νέτσικα