ENG

Brandy. Ο βασιλιάς των ποτών

A A

Κάποτε το αποκάλεσαν «βασιλιά των ποτών». Και μέχρι σήμερα συνεχίζει να φέρει υπερήφανα τον τίτλο, διατηρώντας την ανώτατη ποιοτική του στάθμη. Το brandy δεν επιδέχεται σύγκριση με κανένα άλλο αλκοολούχο ποτό.

Δυο λόγια για την ιστορία
Οι ρίζες του brandy συνδέονται με την τεχνική της απόσταξης, την οποία ως γνωστόν έφεραν οι Άραβες στην Ευρώπη. Με τη μορφή που το ξέρουμε σήμερα πρωτοεμφανίστηκε κατά τον 12ο αιώνα και δύο αιώνες αργότερα είχε γίνει ευρέως γνωστό. Το όνομα brandy όμως αναφέρεται για πρώτη φορά στα μέσα του 17ου αιώνα και προέρχεται από την ολλανδική λέξη brandewijn που σημαίνει «καμένο κρασί», δηλαδή το κρασί που «κάηκε» κατά την απόσταξη.

Πολλοί τύποι brandy
Ο όρος brandy, εξ ορισμού, χρησιμοποιείται για κάθε απόσταγμα από ζυμωμένα φρούτα. Εκτός, δηλαδή, από τα brandies που φτιάχνονται από απόσταξη κρασιού, υπάρχουν και αυτά που προέρχονται από μήλα, δαμάσκηνα, ροδάκινα, κεράσια, βύσσινα, βερίκοκα κλπ. Eau-de-vie τα αποκαλούν οι γάλλοι και προσθέτουν στην ετικέτα τους το όνομα του φρούτου. Σίγουρα τα πιο διάσημα και κατά τεκμήριο, τα καλύτερα brandies από σταφύλι στον κόσμο, είναι τα γαλλικά Cognac και Arnagnac, από τις ομώνυμες περιοχές. Πολλά όμως brandies είναι προϊόντα προσεκτικής ανάμιξης αποσταγμάτων από διαφορετικές περιοχές ή ηλικίες, συνθέτοντας έτσι περισσότερο πολύπλοκους και πλούσιους χαρακτήρες.

Ποιότητα πολλών αστέρων
Η ποιότητα των brandies εξαρτάται από την πρώτη ύλη, τις ποικιλίες που χρησιμοποιήθηκαν, τη δεξιότητα του παραγωγού, και βεβαίως, την παλαίωση σε δρύινα βαρέλια, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση, τουλάχιστον για 3 χρόνια. Τα ανωτέρας ποιότητας, συνήθως παλαιώνουν για 10 - 12 χρόνια, ενώ διάσημοι οίκοι τα διατηρούν για πολύ περισσότερο. Ορισμένοι έχουν στα κελάρια τους αποστάγματα που ξεπερνούν τα 150 χρόνια!

Αυτή η ποιοτική διαβάθμιση αναγνωρίζεται από τα αστέρια ή από συγκεκριμένα γράμματα του αγγλικού αλφαβήτου στην ετικέτα της φιάλης. Η μέθοδος της αξιολόγησης με αστέρια άρχισε το 1811. Εκείνη τη χρονιά παρατηρήθηκε εντυπωσιακή πτώση διαττόντων αστέρων καθώς επίσης και παραγωγή εξαιρετικών brandies. Οι πιο προληπτικοί παραγωγοί θεώρησαν ότι τα άστρα επέδρασαν θετικά και έτσι άρχισαν να βαθμολογούν την ποιότητα των brandies τους με 3*, 5* ή 7*, η οποία παραπέμπει και στα έτη παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια. Πρέπει, ωστόσο να σημειωθεί, ότι η βαθμολογία αυτή, παρότι παγκοσμίως πλέον αποδεκτή, ήταν και εξακολουθεί να είναι, εντελώς υποκειμενική.

Η χρήση γραμμάτων αξιολογεί σοβαρότερα τα ποτά και δίνει πιο σαφή εικόνα της ποιότητάς τους και του χρόνου παλαίωσής τους. Τα στοιχεία που επικρατούν διεθνώς είναι: E (Extra), S (Special ή Superior), F (Fine), V.O.(Very Old), V.S (Very Special), V.S.O.P.(Very Superior Old Pale), N (Napoleon).

Το brandy στο ποτήρι
Κλασικά σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου και σε ποτήρι ballon. Οι νέες τάσεις το προτείνουν με πάγο, σε long drinks και σε πολλές περιπτώσεις με ανάμιξη κάποιου ανθρακούχου αναψυκτικού. Επίσης χρησιμοποιείται σαν βάση ή σαν αρωματικός παράγοντας σε πολλά διάσημα κοκτέιλ.

Διάσημα σπίτια
Cognac

Hennessy, Tesseron, Paul Beau, Remy Martin, Biscuit, Courvoisier, Martell, Otard, Prunier, Menuet, Pierre Ferrand, Guy de Bersac

Armagnac
C.H. Laubade, Saint Vivant, Sauval, Castarede, Sempe, Montesqiou

Άλλα brandies
Metaxa, Stock, Asbach, Regnier