ENG

Ανταποκρίσεις από τους τρύγους του 2023 - συνέχεια 2

A A

Ο τρύγος του 2023 συνεχίζεται. Συνεχίζουμε και εμείς τις ανταποκρίσεις μας μιλώντας με οινολόγους και οινοποιούς από την πρώτη γραμμή.

Σήμερα συζητάμε με τον οινοποιό Λεωνίδα Χατζημιχάλη από το ομώνυμο κτήμα στην Αταλάντη και τον οινολόγο& οινοποιό Βασίλη Τσακτσαρλή από το Κτήμα Βιβλία Χώρα στο Παγγαίο Όρος και το Κτήμα Δύο Ύψη στην Ηλεία.

Ο Λεωνίδας Χατζημιχάλης από το ομώνυμο κτήμα στην Αταλάντη, μας μιλά καταρχάς για τις κλιματικές συνθήκες που επικράτησαν:  «Ήταν πάνω κάτω οι ίδιες, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Είχαμε βροχές τον Μάιο και τον Ιούνιο -η τελευταία στις 18 Ιουνίου- οι οποίες προκάλεσαν προβλήματα με ασθένειες. Η ευρύτερη περιοχή είχε πρόβλημα με τον περονόσπορο, ειδικά στη Βοιωτία απ’ ότι ακούω είναι τεράστιο. Εμείς, ευτυχώς, με τις σωστές επεμβάσεις καταφέραμε να έχουμε απλώς λίγο πεσμένες ποσότητες, στο 10% -15% σε σχέση με πέρυσι. Πιο δύσκολος ήταν ο καύσωνας του Ιουλίου. 15 ημέρες που ζόρισαν τα φυτά. Οι καταστροφικές βροχές του Σεπτεμβρίου, σε εμάς δεν είχαν αυτή την ένταση. Ήταν περισσότερο ‘ποτιστικές’ γιατί έβρεχε σιγά-σιγά για 2-3 ημέρες. Είναι δύσκολο να το λες, με τόσους ανθρώπους που καταστράφηκαν, εδώ όμως τα φυτά πήραν ενέργεια από αυτό το νερό.»

Σχετικά με την εξέλιξη του τρύγου: «Ξεκινήσαμε στις 7 Αυγούστου, μια εβδομάδα αργότερα απ’ ότι συνήθως. Πρώτος τρύγος με Chardonnay και ακολούθησαν Μαλαγουζιά, Sauvignon Blanc, Ρομπόλα. Στα ερυθρά, όπως κάθε χρονιά, αρχίσαμε με το Merlot και θα τελειώσουμε με Cabernet Sauvignon. Τα αποζυμωμένα λευκά κρασιά εμφανίζονται με ωραίες οξύτητες και φρέσκα αρώματα. Είναι μια χρονιά στην οποία αναδεικνύεται ο ποικιλιακός χαρακτήρας. Για τα ερυθρά είναι νωρίς ακόμη να μιλήσουμε.»

Γενικά χαρακτηρίζει τη χρονιά: «Πολύ δύσκολη, με πολλές αγωνίες. Καταφέραμε όμως με τις σωστές επεμβάσεις να έχουμε καλή ποιότητα φρούτου. Ποιοτικά είναι πάρα πολύ καλή και ακολουθεί τη σοδειά του 2022 που για εμάς ήταν εξαιρετική.»

Ο οινολόγος & οινοποιός Βασίλης Τσακτσαρλής μας μιλά καταρχάς  για την κατάσταση  στο Κτήμα Βιβλία Χώρα στο Παγγαίο Όρος: «Η χρονιά ξεκίνησε όψιμα, με βροχές και κρύο. Η οψιμότητα έγινε ακόμη μεγαλύτερη με τις βροχές του Ιουνίου. Με τον καύσωνα, όμως, του Ιουλίου τα αμπέλια προχώρησαν κι έτσι τελικά ο τρύγος ξεκίνησε κανονικά, μόνο με 2 ημέρες διαφορά.» Και συνεχίζει: «Ήταν δύσκολη χρονιά εξαιτίας του περονόσπορου -αν ο περονόσπορος κατάφερνε να μπει στο αμπέλι. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα γιατί είμαστε συνέχεια μέσα στο αμπέλι. Όπως ξέρεις, έχουμε βιολογική γεωργία, οπότε μετά από κάθε βροχή μπαίνουμε και ψεκάζουμε. Φέτος, έπρεπε επίσης να προσέξεις στο ξεφύλλισμα, να κρατήσεις λίγα φύλλα να σκιάζουν τα σταφύλια στους καύσωνες. Εμείς ρίξαμε και το νερό που χρειάστηκε και κάναμε εξαιρετικά σταφύλια».

Και για την ποιότητα των κρασιών: «Φέτος τα λευκά είναι πολύ αρωματικά, με πολύ ωραίες οξύτητες και πολύ φρούτο. Τα Sauvignon Blanc και με όγκο. Και τα ερυθρά έχουν υψηλή αλκοόλη και φαινόλες, είναι ιδανικά για παλαίωση.»

Όσο για την Ηλεία: «Εκεί τα χαρακτηριστικά της χρονιάς ήταν πιο έντονα, και οι βροχές και το πρόβλημα με τον περονόσπορο και η πολλή ζέστη, όλα επί δύο. Φέτος η επαγρύπνηση και η εγρήγορση χρειαζόταν να είναι πραγματικά συνεχείς, για να μην χάσεις το αμπέλι. Εμείς τα τρυγήσαμε όλα. Και είναι πολύ καλή χρονιά με αρωματικά λευκά, Ασύρτικο & Κυδωνίτσα με ωραία δομή και πολύ ωραία Malbec.»