ENG

Παγκόσμια παραγωγή κρασιού

A A

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV), η φετινή παγκόσμια παραγωγή κρασιού βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 60 ετών.

Ο εκτιμώμενος όγκος κυμαίνεται μεταξύ 242 και 247 εκατομμυρίων εκατόλιτρων. Επομένως, η μέση εκτίμηση των 244 εκατομμυρίων εκατόλιτρων θα είναι κατά 7% χαμηλότερη από τον ήδη χαμηλότερη από τον μέσο όρο παραγωγή του 2022. Ωστόσο, ο OIV διατηρεί ορισμένες επιφυλάξεις για το τελικό νούμερο, καθώς όπως επισημαίνει, ορισμένες χώρες δεν έχουν δώσει ακόμη τα στοιχεία παραγωγής.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο όγκος παραγωγής αναμένεται να είναι κατά 8% χαμηλότερος από τον μέσο όρο της πενταετίας. Ειδικότερα, η Ιταλία (-12%) και η Ισπανία (-11%) κατέγραψαν σημαντική μείωση σε σχέση με το 2022, καθιστώντας τη Γαλλία τον μεγαλύτερο παραγωγό παγκοσμίως, με όγκο παραγωγής ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας. Στη Γερμανία, την τέταρτη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χώρα παραγωγής, ο OIV αναμένει μια μικρή αύξηση της τάξης του 1%.

Εκτός Ευρώπης, ενώ οι ΗΠΑ αναμένουν αύξηση του όγκου παραγωγής κατά 12%, χώρες όπως η Αυστραλία, η Αργεντινή, η Χιλή, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία προβλέπουν μείωση του όγκου παραγωγής λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Σύμφωνα με τον OIV, οι ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως ο πρώιμος παγετός, οι έντονες βροχοπτώσεις και η ξηρασία, είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην παραγωγή κρασιού το 2023. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την παγκόσμια μείωση της κατανάλωσης κρασιού και τα υψηλά επίπεδα αποθεμάτων, ο χαμηλότερος όγκος παραγωγής είναι πιθανό να επαναφέρει την ισορροπία στην παγκόσμια αγορά κρασιού.