ENG

Γευστική δοκιμή Ισπανικών κρασιών

A A

Πριν από μερικές ημέρες, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση της Πρεσβείας της Ισπανίας, παραβρέθηκα σε μία άκρως ενδιαφέρουσα γευστική δοκιμή κρασιών από γνωστές αλλά κυρίως από ανερχόμενες ποικιλίες και περιοχέςτης χώρας των αρχαίων Ιβήρων.

Στην εισαγωγική παρουσίαση πληροφορηθήκαμε ορισμένα νούμερα/κλειδιά του οινοπαραγωγικού τομέα της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, η Ισπανία είναι:
o    η χώρα με τον μεγαλύτερο αμπελώνα στον κόσμο (13,1% του συνόλου)
o    η 3η μεγαλύτερη οινοπαραγωγός χώρα στον κόσμο (40,7 εκ. hl)
o    η 2η κατά σειρά χώρα παγκοσμίως  σε ότι αφορά στον όγκο των εξαγωγών (21,1 εκ. hl)
o    η 3η κατά σειρά χώρα παγκοσμίως  σε ότι αφορά στη αξία των εξαγωγών (3,01 δις€)

Επίσης, η Ισπανία είναι η 3η σε σειρά χώρα, όσον αφορά στις ελληνικές εισαγωγές οίνων, με τις εισαγωγές να εμφανίζουν αύξηση της τάξεως του +37% στο διάστημα 2017/2019, ποσοστό που η πανδημία οδήγησε στο 14% για την τετραετία 2017/2020.

Και στη συνέχεια με την καθοδήγηση του Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων, Ανδρέα Ματθίδη, δοκιμάσαμε 10 ισπανικά κρασιά.
Ακολουθούν τα σχόλια για ορισμένα από αυτά:

AA Bruant 2019, Alta Alelia – Celler de les Aus·- 9€*
Μία έξοχη D.O. Cava, δηλαδή αφρώδες από την περιοχή Penedès στα βορειοανατολικά της χώρας. Σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας της Pansa Blanca (Xarel·lo), της βασικής λευκής ποικιλίας της Καταλονίας οινοποιούνται σύμφωνα με την  ancestral μέθοδο, δηλαδή μια παραλλαγή της παραδοσιακής μεθόδου της Σαμπάνιας. Η έναρξη της ζύμωσης είναι αυθόρμητη, δεν γίνεται προσθήκη θειώδους και η παραμονή με τις λάσπες στη φιάλη κυμαίνεται στους 15 έως 24 μήνες. Κυκλοφορεί χωρίς προσθήκη επιπλέον σακχάρων (dosage).
Στο ποτήρι, η Bruant του 2019 εμφανίζει ευχάριστο αφρισμό και αρκετά έντονα αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων, λεμονιού και ξηρών καρπών. Όξινη ισορροπία στο στόμα με μπισκότα και ζύμες να βάζουν καθαρή méthode traditionnelle υπογραφή.

La Trucha 2020, Notas Frutales de Albariño – 6.50€*
Ένα φρεσκότατο Albariño με εκρηκτική μύτη λευκών λουλουδιών και εσπεριδοειδών. Το στόμα είναι ελαφρύ, όξινο και λεμονάτο. D.O. Rías Baixas, δηλαδή από την κλασική ζώνη του Albariño στη Galicia, στα βορειοδυτικά της χώρας.

Clos de Lôm Malvasia 2019, Bodega Clos de Lôm – 6.10€*
Μια εξαιρετική Malvasia από τη δυτική Ισπανία (D.O. Valencia) και ξηρικούς κυπελλοειδείς αμπελώνες 20 ετών. Ζύμωση με ιθαγενείς ζύμες και  4μηνη παραμονή με τις λάσπες έχουν συμβάλλει στην πυκνή, κρεμώδη παρουσία και τα αρώματα ροδάκινου, μήλου και αρμπαρόριζας πάνω σε φόντο εσπεριδοειδών, χωρίς να θυσιάζουν στάλα οξύτητας.

Hecula Monastrell Organic 2019, Bodegas Castaño – 3.50€*
Ένα φωτεινό κερασί Monastrell, όπως ονομάζεται το Mourvèdre στην Ισπανία. Ελκυστική μύτη με ζουμερό μαύρο φρούτο και καπνιστή νότα από την 6μηνη συγκατοίκηση με τη δρυ. Το στόμα διαθέτει 14,5% αλκοόλ, που όμως κρύβεται κάτω από τόνους φρεσκάδας, μαλακών τανινών  και οξύτητας. (D.O. Yecla)

Origen de Resalte 2017, Bodegas Resalte de Peñafiel
- 9€*
Και μία D.O.Ribera del Duero. Το Tempranillo (100%) - Tinto Fino το λένε στην περιοχή- σε μεγάλη φόρμα από αμπελώνες ηλικίας > 30 ετών. Αυστηρή επιλογή πρώτης ύλης, κρυοεκχύλιση, ζύμωση σε θερμοκρασία έως 30oC και 14μηνη ωρίμανση σε γαλλικά και αμερικανικά, 30% καινούργια βαρέλια. Όλα αυτά καταλήγουν σε μία έκρηξη βύσσινου, χόρτου και καπνού. Πυκνό, εκφραστικό και δυνατό στόμα, με τις τανίνες και την οξύτητα να είναι μπολιασμένες με άφθονο φρούτο και μαύρη σοκολάτα.

Arzuaga Reserva 2017, Bodegas Arzuaga – 18€*
Ακόμη μία D.O. Ribera del Duero, στην ποικιλιακή σύνθεση της οποίας, για τη σοδειά του 2017,  εκτός από το Tempranillo (96%), βρίσκουμε 3% Cabernet Sauvignon και 1% Merlot. Σταφύλια από αμπελώνες ηλικίας άνω των 80 ετών από την όμορφη επαρχία του Valladollid. Προζυμωτική κρυοεκχύλιση, ζύμωση στους 28oC και μηλογαλακτική σε καινούργια γαλλικά βαρέλια, όπου το κρασί παρέμεινε για 26 μήνες. Πυκνό και βαθύχρωμο με τη σταφίδα και τη μαρμελάδα βύσσινο να συμπληρώνουν το καπνιστό μπουκέτο. Πολύπλοκο και πλούσιο στόμα με οξύτητα και τανίνες να συνθέτουν ένα σοφιστικέ σύνολο.

* Τιμές Ex cellar