ENG

Ενδυναμωμένα κρασιά

11/05/2020

Η κατηγορία των ενδυναμωμένων περιλαμβάνει κρασιά που ο αλκοολικός τους βαθμός ξεπερνά τους 15 αλκοολικούς βαθμούς.

Η ενδυνάμωση πραγματοποιείται με την προσθήκη αλκοόλης γεωργικής προέλευσης κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, με αποτέλεσμα την διακοπή της, ή μετά το πέρας της (όπως η χαρακτηριστική περίπτωση των ισπανικών Sherry).

Ιστορικά, η προσθήκη αλκοόλης (με την μορφή του brandy παλαιότερα) αποτελούσε μια συνήθη πρακτική, η οποία είχε, αρχικά, σκοπό να προστατεύσει τα κρασιά που υφίστανται τρομερή «ταλαιπωρία», άρα και αλλοιώσεις, κατά την μεταφορά τους με τα πλοία. Η παράλληλη όμως ανάπτυξη της αποσταγματοποιίας αλλά και η αδυναμία ύπαρξης αποθηκευτικών χώρων, επέφεραν την εξέλιξη των τύπων και των διαφόρων κατηγοριών αυτών των ενισχυμένων–ενδυναμωμένων οίνων.

Διαβάστε και για τα Porto και Sherry, τα κυριότερα κρασιά–ονομασίες προέλευσης της κατηγορίας των ενδυναμωμένων.
A A