ENG

Σαντορίνη

A A

Έκταση αμπελώνων: 1.300 ha | Οινοποιεία: 20

Π.Ο.Π.: Σαντορίνη (1971) λευκός ξηρός | λευκός γλυκύς (Vinsanto)

Ποικιλίες | Λευκές: Ασύρτικο, Αθήρι, Αηδάνι

Ο Σαντορινιός αμπελώνας είναι ο πιο γηραιός στον Ελλαδικό χώρο, μερικά αμπέλια μπορεί να είναι και 300 χρόνων.

Το έδαφος του νησιού -αμμώδες, χωρίς καθόλου οργανική ουσία ή άργιλο και με πολύ χαμηλό Κ (που συμβάλλει και στις υψηλές οξύτητες των κρασιών) δεν ευνοεί τη φυλλοξήρα.

Βασικά χαρακτηριστικά του μικροκλίματος: χαμηλές βροχοπτώσεις, δυνατοί άνεμοι, ζεστό και ξηρό καλοκαίρι με νυκτερινή υγρασία.

Ο Σαντορινιός αμπελώνας είναι κυρίως φυτεμένος με λευκές ποικιλίες (80%). Από αυτές, τουλάχιστον το 90% είναι Ασύρτικο.

Οι σημαντικότερες αμπελουργικές περιοχές βρίσκονται στο νότιο και νοτιοδυτικό νησί γύρω από τα χωριά Ακρωτήρι και Μεγαλοχώρι.

Τα αμπέλια κλαδεύονται χαμηλά και πλέκονται σαν κοφίνια που μέσα τους προφυλάσσονται τα σταφύλια από τους ανέμους και τον καυτό ήλιο.

Οι στρεμματικές αποδόσεις είναι τρομακτικά χαμηλές: 3.000-3.500 κιλών ανά ha!

Στη σύνθεση του ξηρού Π.Ο.Π. Σαντορίνη, εκτός από το Ασύρτικο, συμμετέχουν επίσης το Αθήρι και το Αηδάνι, άλλες δύο λευκές ποικιλίες του Αιγαιοπελαγίτικου αμπελώνα.

Με ραχοκοκαλιά το Ασύρτικο και συμμετοχή του Αηδανιού φτιάχνεται το εξαίσιο γλυκό κρασί Vinsanto.

Τα ερυθρά Μαυροτράγανο, Βουδόματο και τα λευκά Κατσανό, Γαϊδουριά είναι ορισμένα από τα άγνωστα σταφύλια του αμπελώνα της Σαντορίνης που οι προσπάθειες των οινοποιών κατάφεραν να σώσουν από την εξαφάνιση.

Η Σαντορίνη είναι γνωστή για τα:
Φρέσκα λευκά με λεπιδωτή οξύτητα
Ώριμα λευκά με μεταλλικότητα
Λευκά που έχουν ωριμάσει σε βαρέλι
Γλυκά κρασιά από λιαστά σταφύλια