--
Η ονομασία Malvasia χρησιμοποιείται ευρέως -και ενίοτε με ‘χαλαρότητα’- για μια ομάδα σχετικά αρχαίων ποικιλιών αμπέλου, που ιστορικά καλλιεργούνται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, στα νησιά του Ισπανικού αρχιπελάγους και τη Μαδέρα.
Η λέξη θεωρείται πως προέρχεται από τη Μονεμβασιά, τη Βυζαντινή Καστροπολιτεία και κύριο κέντρο εμπορικής δραστηριότητας για την Πελοπόννησο και κάποια νησιά του Αιγαίου, κατά τον Μεσαίωνα. Η Μονεμβασιά την εποχή της Ενετοκρατίας λεγόταν Malvasia. Και από το λιμάνι της ο γλυκός Μαλβάζιος οίνος, που λεγόταν επίσης Malvasia, ξεκινούσε το ταξίδι του για τη δυτική και τη βόρεια Ευρώπη. Ωστόσο, την πατρότητα διεκδικεί και το χωριό Μαλεβίζι, λίγο έξω από το Ηράκλειο της Κρήτης, με την ποικιλία Malvasia di Candia, καθώς η μεγαλόνησος την περίοδο της Ενετοκρατίας ονομαζόταν Candia.
Σήμερα, με την ονομασία Malvasia βρίσκουμε κρασιά με διαφορετικό στυλ, από ξηρά λευκά με έντονο αρωματικό χαρακτήρα έως γλυκά, για τα οποία, εξάλλου, έγινε γνωστή η Malvasia στο παρελθόν.