ENG

Sauvignon Blanc

A A

ΤΟ SB ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Έκταση αμπελώνων: Υφήλιος: 110.074 ha ║ ΕΕ: 34.742 ha (1,1% του συνολικού) ║Ελλάδα: 709 ha (1,1% του συνολικού)

Δύο στυλ SB
Κλασικό στυλ
Γαλλία: Έκταση αμπελώνων SB: 28.732 ha ║Βασικές περιοχές: Bordeaux (Graves, Entre-Deux-Mers), Κοιλάδα του Λίγηρα (Pouilly-Fumé, Sancerre)
Νέος Κόσμος
Νέα Ζηλανδία: Έκταση αμπελώνων: 16.794 ha ║Βασικές περιοχές: Marlborough, Martinborough, Gisbourne, Hawkes Bay
Η.Π.Α.: Έκταση αμπελώνων: 16.187 ha ║ Βασικές περιοχές: Sonoma, Napa

Συνώνυμα: Fumé Blanc (Η.Π.Α.) ║ Muskat-Silvaner (Αυστρία) ║ Feigentraube (Γερμανία)

Χαρμάνια: SB + Sémillon, Muscadelle (Bordeaux) ║ SB + Chardonnay (Νότιος Αφρική) ║ SB + Ασύρτικο, Ροδίτης (Ελλάδα)

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ SB

Το Sauvignon Blanc είναι ένα έξοχο λευκό σταφύλι με εκπληκτικό ποικιλιακό χαρακτήρα.
Αναγνωρίζεται εύκολα από το διαπεραστικό του άρωμα. Μυρωδιές φρέσκων εξωτικών φρούτων, εσπεριδοειδών, βοτάνων και χορταριού ξεχύνονται με το που θα εμφανιστούν τα κρασιά του. Και η αφυπνιστική οξύτητα, η μεστή γεύση συμπληρώνουν το προφίλ τους.

Τα διαφορετικά στυλ του Sauvignon Blanc
Τα περισσότερα Sauvignon Blanc οινοποιούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες, μέσα σε ανοξείδωτες δεξαμενές, αποσκοπώντας στη διατήρηση του εκρηκτικού φρούτου του σταφυλιού. Αυτά τα εντυπωσιακά, με πολύ ξεκάθαρο χαρακτήρα κρασιά, που προορίζονται για γρήγορη κατανάλωση, είναι το πρώτο στυλ των Sauvignon Blanc.

Γιατί υπάρχει και δεύτερο στυλ, στο οποίο η ζύμωση και η ωρίμανση μέσα στο βαρέλι επιστρατεύονται για να δώσουν πολυπλοκότητα και ηπιότερους χαρακτήρες. Αυτά συνήθως χρειάζονται χρόνο στη φιάλη για να δείξουν τον καλύτερο εαυτό τους.

Τα πιο κλασικά Sauvignon Blanc παράγονται στην Ευρώπη. Στη Γαλλία, στην κοιλάδα του Λίγηρα, τα Sancerre και τα Pouilly-Fumé εμφανίζονται κομψά, με πολυπλοκότητα και καθαρή έκφραση μεταλλικότητας, που τα ξεχωρίζει από εκείνα του Νέου Κόσμου. Στο Bordeaux, συνήθως συνδυάζεται με το Sémillon, για να προσφέρει νεύρο και γευστικό ενθουσιασμό στα ξηρά και τα γλυκά λευκά κρασιά του Bergerac, των Entre-deux-Mers περιοχών, των Graves και φυσικά του Sauternes.

Ωστόσο, ορισμένα από τα πιο φημισμένα Sauvignon Blanc παράγονται στη Νέα Ζηλανδία, η οποία επέλεξε αυτό το σταφύλι για να παρουσιαστεί στον οινικό κόσμο. Νεοζηλανδέζικα Sauvignon Blanc λοιπόν, με δικό τους όμως στυλ. Εξαιρετικά φρουτώδη και με φοβερό πλούτο.

Ένα άλλο μεγάλο σουξέ του σταφυλιού υπήρξε η Νότιος Αφρική που παράγει εκπληκτικά κομψά Sauvignon Blanc, συχνά σε χαρμάνι με Chardonnay. Τέτοιου στυλ Sauvignon βρίσκουμε σήμερα στη Νότιο Αμερική. Για τη Maule Valley της Χιλής συγκεκριμένα, είναι το κρασί που κάνει τις περισσότερες εξαγωγές.

Όσο για την Καλιφόρνια, όπου φυτεύτηκε από τον προικισμένο και κοσμοπολίτη οινοποιό Mondavi, η επιτυχία των πλούσιων, λιπαρών, συχνά περασμένων από βαρέλι Sauvignon Blanc (στις ετικέτες τους συχνά αναγράφεται ως Fumé Blanc) ήταν τεράστια.

Στην Ελλάδα, οι φυτεύσεις του μετρούν κάτι περισσότερο από 25 χρόνια και εστιάζονται κυρίως στις σχετικά δροσερές ή ορεινές περιοχές. Με αυστηρή διαχείριση του φυλλώματός του, μεγάλη καλλιεργητική φροντίδα, χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις και την προϋπόθεση πως δεν θα τρυγηθεί πολύ όψιμα, μας χαρίζει κρασιά εξαιρετικής ποιότητας.


ΤΟ SB ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 8 - 11 ºC

Αρμονίες
Ψάρια: λαυράκι, γλώσσα, μπακαλιάρος
Θαλασσινά: καβούρι, καραβίδες, μύδια
Κρεατικά: κοτόπουλο, γαλοπούλα και φρέσκο ζαμπόν, γύρος,
Αρωματικά και μπαχαρικά: κόλιανδρο, βασιλικός, δυόσμος, μάραθο, φρέσκο κρεμμύδι, λευκό πιπέρι
Τυριά: camembert, brie, μαλακά κατσικίσια τυριά
Λαχανικά: ταμπουλέ, σοταρισμένα λαχανικά ή πιάτα λαχανικών με λιπαρά μέσω των οποίων θα λάμψει η οξύτητα του κρασιού. Προτάσεις: πρασόπιτες, quiche, χούμους,
Pasta: καρμπονάρα

WP προτάσεις: κοτόπουλο στην κατσαρόλα με πράσινες ελιές, Thai και Βιετναμέζικη κουζίνα