--
Όσο δύσκολο είναι να προφέρεις το όνομά του, τόσο εύκολο είναι να αναγνωρίσεις το άρωμά του. Το ερυθρωπό Gewürztraminer είναι ένα από τα πιο αρωματικά σταφύλια, με μύτη και γεύση που συχνά θυμίζουν ροδοπέταλα, εξωτικά λίτσι και πικάντικες νότες.
Είναι απόγονος του λευκού και όχι ιδιαίτερα αρωματικού Traminer. Ωστόσο, όπως σε πολλές ποικιλίες σταφυλιών, εξελίχθηκε μια αρωματική εκδοχή του (aromatico στα ιταλικά, musqué στα γαλλικά), στην προκειμένη περίπτωση μια αρωματική εκδοχή της μετάλλαξης με ρόδινο φλοιό, η οποία έγινε γνωστή ως Traminer Aromatico ή, στα γερμανικά, Gewürztraminer.
Επειδή πρόκειται για μια ποικιλία που ωριμάζει πολύ γρήγορα, για να διατηρήσει την αρωματική της φινέτσα και οξύτητα ικανή για τη γευστική ισορροπία, προτιμά να καλλιεργείται σε σχετικά δροσερές περιοχές. Απολύτως λογικώς, λοιπόν, τα πιο ονομαστά Gewürztraminer κατάγονται από την Αλσατία, τη Γερμανία και την Αυστρία. Στην Ελλάδα, ανήσυχοι οινοποιοί φύτεψαν το Gewurz σε αμπελώνες δροσερούς, σε μεγάλα υψόμετρα και σε πλαγιές που δροσίζονται από τους ανέμους.
Ο απόγονος του Traminer, με ρόδινο φλοιό και μύτη που ξεχειλίζει ροδοπέταλα και εξωτικά λίτσι, μας δίνει πλούσια λευκά κρασιά με απίστευτα συμπυκνωμένη μύτη, από ξηρά έως εκπληκτικά γλυκά.