ENG

Μοσχάτο Αλεξανδρείας

A A

ΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Έκταση αμπελώνων: 560 ha
Λήμνος: 450 ha

Π.Ο.Π.

Π.Ο.Π. Μοσχάτος Λήμνου {1972}
Π.Ο.Π. Λήμνος {1982-2011}

Συνώνυμα
Αλεξανδρινό
Muscat d’Alexandrie
Moscatel romano
Zibbibo

Τα κρασιά του Μοσχάτου Αλεξανδρείας
Ξηρά με έντονο αρωματικό χαρακτήρα και ελαφριά γεύση
Γλυκά αρωματικά, φινετσάτα
Ανάλαφρα αφρώδη, με εντυπωσιακή μύτη

Το χοντρόρωγο Μοσχάτο Αλεξανδρείας έχει την αποκλειστικότητα της ποικιλιακής σύνθεσης των Π.Ο.Π. Λήμνος και Μοσχάτος Λήμνου.

Αυτό το σταφύλι κατάγεται προφανώς από τη Βόρεια Αφρική - Αλεξάνδρεια ή ακρωτήριο Zibibbo- και η κύρια καλλιέργειά του ήταν για την παραγωγή επιτραπέζιων, φαγώσιμων δηλαδή σταφυλιών. Στην Ελλάδα προσαρμόστηκε πολύ καλά στα φτωχά και ηφαιστιογενή εδάφη της Λήμνου, με το νησί να αποτελεί το κύριο κέντρο καλλιέργειάς του. Το συναντάμε επίσης σε αμπελώνες της Βόρειας Ελλάδας, σε Δράμα, Καβάλα, Σέρρες, Ροδόπη και Χαλκιδική.

Η ποιότητα των κρασιών του εξαρτάται άμεσα από την καλλιέργειά του κι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή γιατί στα θερμά καλοκαίρια της Λήμνου έχει την τάση να κατευθύνεται σε υψηλές ποσοτικές αποδόσεις καθώς και σε υψηλές περιεκτικότητες σακχάρων σε βάρος της οξύτητας. Όταν όμως καλλιεργηθεί με φροντίδα μας δίνει φρουτώδη και ισορροπημένα κρασιά.

Τα στυλ των Μοσχάτων Αλεξανδρείας
Οι μεγάλες του ρώγες το καθιστούν λιγότερο αρωματικό από το λεπτόρωγο λευκό Μοσχάτο, ωστόσο, αυτοί ακριβώς οι διακριτικοί τόνοι είναι το κρυφό χαρτί της ποικιλίας, αφού επιτρέπουν στα κρασιά της να συνοδεύουν ευκολότερα πλήθος φαγητών.

Αν θελήσουμε να καταγράψουμε το προφίλ των ξηρών κρασιών του Μοσχάτου Αλεξανδρείας, θα αναφερθούμε στο ελκυστικό τους άρωμα, το σχετικά πλούσιο σώμα και τη στρογγυλή παρουσία στο στόμα.

Στα γλυκά κρασιά, τα αρώματα αποκτούν μεγαλύτερο βάθος και ένταση. Η γεύση γίνεται πληθωρική, μεστή για να τελειώσει με πολύ ευχάριστη, φρουτώδη επίγευση.

Και τα ανάλαφρα, όλο φινέτσα και άρωμα, αφρώδη υπόσχονται τη σαγήνη.